Yleinen

Intohimoni…ratsastuskouluyrittäminen

Minulla on tuo intohimo. Rakastan hevosia, rakastan ihmisiä ja varsinkin ratsastuskouluratsastajia. Kuulostaa varmasti naivilta, mutta näin se nyt vain on.

Ratsastaja tulee omalle ratsastustunnilleen 99% hymyillen ja menee satulahuoneeseen katsomaan minkä hevosen hän saa, nappaa hevosen satulan ,suitset ja harjaämpärin. Menee siitä oman hevosensa luo ja alkaa hoitamaan sekä varustamaan hevosta.
Voi niitä juttuja joita hevoset kuuntelevat…kuinka päivä on mennyt töissä tai koulussa, minulla on selkä kipeä, mutta onneksi sinun ravisi on pehmeä, paras kaverini oli ilkeä tänään koulussa, mutta onneksi sinä et sitä ole koskaan,
kuinka kaunis oletkaan ja ihana, taidat tykätä kun harjaan selkääsi, olin tosi väsynyt enkä meinannut millään jaksaa tulla…onneksi kuitenkin tulin, minua jännittää ihan hirveästi…uskallankohan kertoa sen opettajalle.
Ja harjat heiluvat niin, että pöly lentää ja hevoset nauttivat. Siitä sitten ratsastustunnille, hymy huulilla.

Tulen itse aivan toiselta alalta ja totuuden nimissä, en oikein tiennyt mitä odottaa. Tähän mennessä kaikki on kuitenkin ollut hienoa, joskin rankkaa ja ehkä vähän yksinäistä. Taidan olla ikuisessa kiitollisuuden velassa tallimme tallityöntekijöille ja opettajille. Kuten eräs ensihoitolääkäri sanoi; …syvä huokaus…he ovat parhaista parhaimpia.

Yllätyksenä minulle ratsastuskouluyrittämisestä tuli toimistotöiden määrä. Siihen menee useita tunteja päivästä, saatan istua ”toimistkalkkunana” jopa 8 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Siinä on satulatuolille käyttöä ja perslihakset kovilla. Koittelee se innovatiivisuuttakin, puhumattakaan luovuudesta. Varsinkin kun olen tottunut olemaan työmuurahainen, joka tekee mitä sanotaan ja mieluiten protokollan mukaan.
Ratsastuskoulun arki on muuttunut aikalailla muutaman vuoden sisällä. Mielestäni parempaan suuntaan. Toki aina on pidetty hevosista ja asiakkaista hyvää huolta, mutta näihin asioihin panostetaan nyt vielä enemmän. Yrittäjän pitää olla innovatiivinen ja sitkeä. Opettajilla pitää olla koulutus ja sitä pitää päivittää. Tallityöntekijöiden pitää huomioida ratsastajat hyvin ja huolehtia hevosista kuin omistaan. Rakkautta lajiin pitää löytyä!
Ratsastuksesta on muovautumassa enemmän ja enemmän urheilulaji. Mitä se on toki ollut aina.

Mietin tässä hetken, mitä muuta teen päivän aikana.
No, olen talonmiehenä ja jyväjemmarina. Huippu hommia nuokin ja voin kertoa että on paljon opeteltavaa.
Onneksi minulla on ihmisiä kelle soittaa ja kysyä neuvoja…kiitos teille rakkaat ihmiset.
Korvaamattomiksi ”työkavereiksi” on tullut 30 vuotta vanha neiti traktori ja mönkijä. Tuntuu että on maailma sekaisin jos jompikumpi on rikki. Talvisin on haastavinta näiden ystävien kanssa…vaatii muutaman kopautuksen sinne ja tonne, askelkyykyt ja kuperkeikat ennen kuin suostuu esim.neiti traktori käynnistymään. Ilman näitä kahta ei työpäivästä tulisi mitään.
Edellinen työni jossa olin n. 20 vuotta oli rankkaa fyysisesti ja ehkä henkisestikin. Ratsastuskouluyrittäminen on jotenkin eritavalla erillaista, muutaman kerran on tuntunut siltä, että kohtu tipahtaa ihan kohta lattialle kun punnertaa 450kg heinäpaalia tai repii hiekkaan juuttunutta lanaa irti tai kiljuu kauhusta traktorissa joka tuntuu kaatuvan ihan juuri.
Tässä kohtaa voisin mainita, että itse en kerkeä harrastamaan ratsastusta…ehkä sitten joskus kun muut asiat helpottavat ja aikaa löytyy…blabal balaa..selityksiä.. no, ”hyvää kannattaa aina odottaa”.

Päivät venyvät pitkiksi, eikä se haittaa tai haittaa ehkä kotona hiukan, mutta ratkaisu tähän ongelmaan on ”tarjota” perheelle yhteistä aikaa tallilla. Kummempia vastalauseita ei ole tullut…onneksi. Lahjonta, uhkailu ja kiristys toimivat tässäkin asiassa ja rakkaus.

Tuntuu että elän parasta aikaa elämässäni.

Kuvan on ottanut ystäväni Hanna, juuri ennen maneesin avajaisia.
Jännitti niin hirveästi. Ei ollut pökrääminen kaukan

Olisi mukavaa kuulla tallimme yksityisten hevostenomistajien ajatuksia ”elämästä ratsastuskoulussa”.
Jäädään odottelemaan.

-Pia-

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *